bokmålsordboka
SUBSTANTIV
Hun drev litt med dronningavl i tillegg
Ordforklaring
Hva betyr dronningavl?
Dronningavl refererer til prosessen med å avle honningbier for å produsere nye dronninger. Dronningen er den eneste hunnen i bikuben som har reproduktive evner, og derfor spiller hun en avgjørende rolle i bikubens levedyktighet. Dronningavl innebærer å selektere og avle dronninger med spesifikke egenskaper, for eksempel kvaliteter knyttet til produksjon av honning, resistens mot sykdommer og generell vitalitet. Dette kan gjøres for å forbedre biens egenskaper og kvalitet, og det er en viktig praksis innen birøkt for å opprettholde sunne og produktive bikuber.

Eksempler:
1. Etter flere generasjoner med dronningavl, har birøkteren klart å avle bier som er svært motstandsdyktige mot varroa-midd.
2. På grunn av nøye dronningavl, har denne bikuben en svært produktiv dronning som produserer store mengder honning.
3. Dronningavlen har fokusert på å avle bier med et roligere temperament, noe som gjør det tryggere for birøkteren å jobbe med dem.
4. For å oppnå et sterkt og sunt avlsprogram, brukte birøkterne en rekke metoder i dronningavlen for å sikre genetisk variasjon.
5. Etter å ha gjennomført en grundig vurdering av avlsbienes egenskaper, valgte birøkteren ut de beste kandidatene for videre dronningavl.
Dato for generering: 02.12.2023