Psykologisk behandlingsform som bygger på behaviorisme og dermed retter seg mot pasientens atferd; til forskjell fra psykoanalyse
Ordforklaring
Hva betyr atferdsterapi?
Info
Denne teksten er generert av en kunstig intelligens og kan inneholde unøyaktigheter og feilaktige fremstillinger som ikke samsvarer med virkeligheten.
Atferdsterapi er en form for psykologisk behandlingsmetode som fokuserer på å endre uønskede atferdsmønstre hos en person. Den er sterkt forankret i behaviorismen, en retning innen psykologien som legger vekt på observerbar atferd framfor indre psykologiske prosesser som tanker og følelser. I motsetning til psykoanalyse, som søker å avdekke underbevisste konflikter og motivasjoner for atferden, legger atferdsterapien mer vekt på å lære pasienten nye, mer hensiktsmessige atferder gjennom ulike teknikker så som betingelse, forsterkning og modellering. Denne terapiformen brukes ofte for å behandle angst, fobier, tvangslidelser, og andre atferdsrelaterte problemer.
Eksempler på bruk av ordet "atferdsterapi" i en setning:
1. "Etter å ha slitt med sosial angst, fant Martin ut at atferdsterapi hjalp ham å håndtere sine frykter."
2. "Atferdsterapi er ofte effektiv for å endre barns uønskede atferd, som for eksempel biting eller slagging."
3. "Legen anbefalte atferdsterapi som et alternativ til medisiner for å behandle Marias obsessiv-kompulsive lidelse."
4. "I løpet av sin atferdsterapi-læretid lærte Anita hvordan hun kunne bruke positiv forsterkning for å fremme gode vaner."
5. "Selv om noen kritikere hevder at atferdsterapi ignorerer de emosjonelle aspektene ved psykiske lidelser, viser mange studier at det kan være svært virkningsfullt."